KAD IZGUBIŠ ŽIVOTNOG DRUGA

Novi tekst naše drage saradnice Ognjene Lazić

 

Da vam ispričam jednu lepu priču. Imam divan par Fišera (Agapornis fischeri). To su oni papagaji što, u principu, žive u parovima. Nerazdvojni su. Veoma prijatne i vesele ptičice. Sa Žanom i Žakijem se družimo nešto više od pet godina. Međutim, pre jedno dvadesetak dana kada sam ušla u dnevni boravak da im poželim dobro jutro, vidim Žana se na podu kaveza šćućurila uz Žakija i pokušava da ga probudi.

agapornis-fiseri

agapornis-fiseri

Kada me je videla po njenom pogledu sam znala da i sama oseća kako ga neće probuditi. Žaki je te noći tiho preklonio glavu i otišao sa ovog sveta. Žana je bila doslovce neutešna. Ceo dan je stajala na hranilici i puštala tih i piskav glas. Uplašila sam se da ne izgubimo i nju, jer kažu da po pravilu kada jedan od papagaja ugine, ovaj drugi se jednostavno ugasi od tuge. Nisam gubila vreme i odmah sam napravila sledeću kombinaciju kapi:

Rescue Remedy – poznata urgentna formula koja se daje u svim prilikama kada smo izbačeni iz ravnoteže.

Star of Betlehem – ptičica je sasvim očigledno bila u šoku zbog gubitka životnog druga.

Honeysuckle – da oseti kako nije sva radost i lepota otišla sa Žakijem.

Walnut – da se oseti zaštićenom i da se privikne na nove životne okolnosti.

Bleeding Heart – baš kako ovoj esenciji samo ime kaže: za povređeno i bolom probodeno srce. Nadala sam se da će joj ova esencija pomoći da nežno prebrodi veliki gubitak i bolno razdvajanje.

Prva tri dana sam ptičicu intenzivno prskala opisanom kombinacijom cvetnih esencija. Pošto ova vrsta papagaja mnogo voli da se kupa, Žana se nije bunila, ali joj se nije dopalo da joj svako malo prilazim kavezu. Iako je počela da uzima hranu i dalje je bila mirna i povučena što joj nije svojstveno. Imala sam osećaj da se koleba. Ali na radost svih ukućana, već trećeg dana ujutro počela je da peva i da se ponaša kao da nije sama u kavezu. Oči su počele da joj sjaje, redovno je uzimala hranu, a kada dođe vreme da je pršćem, nije više negodovala već se zahvalno nameštala. Prošlo je oko tri sedmice od bolnog događaja. Žana je sa nama, još uvek na terapiji; i deluje mi da mirno i radosno provodi svoj sada „usamljenički“ život.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d bloggers like this: