KAKO CVETNE ESENCIJE MOGU DA POMOGNU I VAMA

KAKO TERAPIJA CVETNIM ESENCIJAMA MOŽE DA POMOGNE?

Terapija Bahovim, Kalifornijskim, Balkanskim esencijama počiva na dva, mogla bih reći, najstarija principa dovođenja emocija, mentalnog i fizičkog dela čoveka u ravnotežu. Terapija se zasniva:

1. na razgovoru

2. na ličnoj kombinaciji esencija

Čovek od pamtiveka koristi razgovor u terapeutske svrhe.

Reči su lekovite. Zato terapeut i klijent prvo razgovaraju. Klijent izloži svoj problem – emocionalne ili mentalne prirode, definiše gde oseća blokadu i šta je to što ga u ovom trenutku blokira da bude zadovoljan sobom. Klijent i terapeut kroz razgovor dolaze do onog što koči klijenta. Da li je to nesanica, trema, strah, prolazak kroz razvod, suočavanje sa samoćom odlazak dece, odvajanje od porodice, problemi sa koncentracijom, pamćenjem, mucanje, trema, nervoza, bes, ljubomora, strah, stres, nemotivisanost, briga za bližnjeg, noćne more… Ono na čemu ova terapija insistira jeste da svaki uzrok ima svoju posledicu. Na primer:  nesanica može da bude zbog premora, brige, privikavanja na vremenske razlike, uzbuđenja, menopauze, bolesti člana porodice, gubitka posla – pa se svaka tretira drugom kombinacijom esencija. Isto tako problemi sa učenjem mogu da budu izazvani – strahom, nezainteresovanošću, dosadom, lenjošću, nerazumevanjem… Umor može biti izazvan dosadom, monotonijom, fizičkim radom, mentalnim angažovanjem… Trema ima korene u nesigurnosti, nemotivisanosti, težnji za savršenstvom, strahom od greške… I dobar terapeut će u razgovoru za svaki problem zajedno s klijentom definisati uzrok i ponuditi mu rešenje.

Kad definišu problem, traže uzrok – a kada ga nađu dogovaraju se za kombinaciju esencija i način konzumiranja.

Cvetne esencije ne leče, one nisu lek, ali pomažu da se čovek isceli, da prestane da ima neki od mentalnih ili emocionalnih blokada. Ako uzroci predugo „čuče“ u nama – dajući nam niz signala, sugerišući da bi trebalo nešto da preduzmemo – a mi ih ignorišemo – oni će se vremenom spustiti na fizički plan.

Kako nam biljke pomažu?

One su bile mnogo pre nas na ovoj planeti, preživele su i nadživele mnoge stresne faze kroz koje je planeta prolazila i nadživeće nas jer biljke imaju svoje metode da se prilagode, prežive i nadžive. Stvarajući ovu jedinstvenu metodu dr Bah je posmatrao biljke u prirodi. Neke žive izdvojene, druge se toliko šire da ugrožavaju ostale, treće preživljavaju u neverovatnim uslovima. Neke rastu takoreći iz kamena, druge opet u vlažnim ili potpuno suvim područjima. Neke rastu u savršenom redu, neke su prilično haotične. Neke se povuku i ne rastu dok se ne stvore uslovi koji su im potrebni za život, dok druge preživljavaju „parazitirajući“ na nekom jakom domaćinu. Svaka od ovih biljaka nosi u sebi „zapis“ koji pomaže čoveku da se prilagodi, bude ovde i sada, da se ne vezuje za prošlost ili da preskače trenutne probleme hvatajući se za budućnost, pomažu da se opstane i kad je teško, da se povuče ručna kad se pretera, da se pokrenu mehanizmi za opstanak, da se pronađe svetlo u mraku, da se oseti radost, da se vrati mir, san, pronađe radost u sebi, oslobodi starih uverenja… Pomažu čoveku da bude istrajan, da ne poklekne pred preprekama bilo koje vrste, da ne posustane ako mu stvari ne polaze odmah od ruke. Da zastane ako je premoren, ili da u sebi nađe snage da započne nešto novo  ili nastavi već započeto. I svako od nas u sebi nosi jedinstvenu kombinaciju uzroka, pa zato od terapeuta dobija i preporuku za jedinstvenu kombinaciju esencija.

Esencije deluju lagano, bez ikakvih nuspojava. Podrška terepeuta je izuzetno značajna jer uvek imate nekog ko prati napredak, koriguje i podstiče vas da nastavite da radite. Terepeut vas, uz samu terapiju esencijama, može savetovati i kako da korigujete svoje navike i uverenja, preporučiti vam još neku vrstu aktivnosti, kao podršku cvetnim esencijama (biblioterapija, art terapija, određena fizička aktivnost…) Terapeut je neko kome se uvek možete vratiti ako posle određenog vremena ponovo zatrebate podršku – ako vam treba kombinacija pred put, ispit, javni nastup.

Imate pitanja?

2 Comments

  1. Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog 🙂

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d bloggers like this: