KAKO DA BUDEMO LEPI I ZADOVOLJNI SOBOM

Leto nas poput magneta natera da stanemo ispred ogledala. Rezimiramo šta nam se tokom zime dogodilo – koji kilogram viška, kosa ispucala, koža bleda. Šta da radim? Sigurno se i svi svaki put isto zapitate. Pa počnete da pretražujete i pred vas iskaču razni predlozi – priroda u službi lepote… kako do lepe i zdrave kože.. napravite sami masku za kosu… Onda odšetate do parfimerije – paleta široka – kreme, tinkture, maske, losioni. Ako vodite računa o tome kako se hranite, kakve knjige čitate, s kim se družite, onda ćete povesti računa i da kozmetika koju koristite bude bez konzervansa, da kreme budu bez štetnih dodataka, da na kosu nanosite samo prirodne maske, da kožu tretirate takođe proverenim kremama i losionima.

Izvor: Pinterest

Izvor: Pinterest

Cvetne esencije u službi prirode

I za nas praktičare cvetnih esencija leto je doba kada se počnu javljati klijenti koji bi da porade kako na svojoj unutrašnjoj ravnoteži, tako i na spoljašnjoj lepoti. Najčešća pitanja koja nam pri prvom razgovoru postave jesu: da li je sve prirodno, da li se od cvetnih esencija mogu praviti maske za lice ili kosu, mogu li se njima tretirati opekotine? I to su veoma korisna pitanja – jer se još uvek malo zna da se dodavanjem određenih esencija, u zavisnosti od tipa disbalansa i u floriterapiji prave kreme, maske, losioni za čišćenje kože i revitalizaciju kose. 

 

Biti zadovoljan sobom

Budimo realni, čak i ako nismo spremni da to naglas izgovorimo, važno nam je da smo sebi lepi. Opet, svako od nas ima svoju sliku lepote i ona najčešće nema veze sa bojom kose, očiju, figurom, garderobom. Priroda nas je sve načinila lepima, ali vremenom izgubimo tu prvobitnu, iskosnsku sliku lične lepote. Setite se – kada ste srećni, kada ste u duhovnom i emocionalnom balansu – vi ste zadovoljni i svojim izgledom. No, kada duša i osećanja nisu u ravnoteži – možete imati najbolju frizuru, tretirati najboljim prirodnim maskama kosu i kožu, vežbati, biti u top formi, biti obučeni u novu, najmoderniju garderobu, ali u ogledalu ćete opet videti nekog ko vam se ne dopada. Nekog ko nije u skladu sa sobom i sa prirodom.

U čemu je caka

Kad smo u balansu – onda vidimo istinsku sliku sebe. A zadovoljna osoba je uvek lepa jer lepota dolazi iznutra. Zadovoljna i srećna osoba zrači. Navešću vam primer jedne klijentkinje:  Žena koja je četvrti mesec na floriterapiji i koja je počela da pije kapi radi poboljšanja opšteg fizičkog stanja, blage depresije i nesanice, nakon rešavanja početnog problema, sada rešava dubinski deo svog problema – dugo je razvedena i posvećena detetu te je zapostavila svoju ženstvenu stranu. Podižući joj energiju, vraćamo joj i samopouzdanje i snažimo njenu ženstvenost.

Ispričala je na kontroli sledeću zanimljivost: „Moja frizerka me pita šta je to sa mojom kosom? Da li koristim neke prirodne maske za kosu? Posebne šampone? Nešto ste sigurno radili, jer primećujem da vam je kosa drugačija.

Neverica

Ja sam počela da se pravdam da znam da je bila zima, da je sigurno suva i da sam htela da je pakujem, ali frizerka kaže da je sve upravo suprotno. Prvi put vam se kosa ponaša onako kako treba. Nekako je spremna na saradnju. I pitala me šta se to sa mnom događa jer kaže, 8 godina se frizirate kod mene i nikad nemate strpljenja da odsedite do kraja tretmana, a danas se ni jednom niste pomerili. I, stvarno tek kad mi je to rekla, ja shvatim da mi prija što sam tu i da prvi put ne mislim da sam izgubila vreme već da lepo izgledam.“

Blaženo otkrovenje

Priča ove klijentkinje je tipičan primer nežnog rada cvetnih esencija – ona nije ni primetila do koje mere se promenila da se njeno unutrašnje stanje manifestuje čak i na njenu kosu, kožu. Ali, kao što rekosmo –  znamo svi da promena dolazi iznutra. U dogovoru sa njom pojačali smo joj esencije za buđenje energije i ženstvenost. 

Sonia Perozzi

Cvetne esencije i lepota

Da me je neko na početku praktikovanja esencija pitao:“Mogu li cvetne esencije da mi pomognu da budem lep(a)?“ moj odgovor bi bio neodređen – no, praksa me je naučila. Cvetne esencije vraćaju stvari na svoje mesto. Počinjemo ponovo da uživamo u životu, smireniji smo, nemamo osećaj izgubljenosti, besciljnosti, ne skačemo s teme na temu tražeći nešto što će nas barem na tren zaustaviti i pružiti privid mira. Cvetne esencije nam vraćaju unutrašnji mir. A kad smo iznutra mirni, onda sve funkcioniše kako treba. Onda sebe vidimo u pravom svetlu, i sa zadovoljstvom se posvećujemo nezi. Mi, u suštini mnogo toga možemo sami za sebe da uradimo ako osluškujemo svoje potrebe. Kad smo iznutra u skladu sa sobom – tada i svojoj spoljašnjosti posvećujemo jednaku pažnju. Priroda nam pruža sve – samo treba znati šta i kada uzeti. 

Na kraju – budite lepi, budite zadovoljni

Kad prvi put zakažete razgovor s terapeutom cvetnih esencija, vi najverovatnije niste došli kod njega da poradite na osećaju spoljne lepote. U stvari, čak i ako jeste, kroz razgovor ćete utvrditi da postoje još neke bitnije teme na kojima valja poraditi. Nekad je to potraga za ciljem, nekad opraštanje, često čišćenje trauma, dovođenje sebe u ravnotežu, a kao šlag na tortu, vi ćete time već dobar deo zadovoljstva sobom naći i onda na kraju sa terapeutom „glancati“ sliku o sebi.

Tada vam ostaje da ponovo zavolite sebe i vidite sebe u pravom svetlu – svetlu lepote, ljubavi i samopouzdanja. Cvetne esencije su dobri saputnici na putovanju zvanom kako da budemo lepi i zadovoljni sobom. 

I samo još ovo

I, da biste tu sliku zadovoljstva sačuvali i do sledećeg leta – hranite se zdravo, negujte kosu, nokte, kožu, hranite ih prirodnim preparatima – losionima, tinkturama, maskama, pijte mnogo tekućine, grejte dušu čajevima, balansirajte se cvetnim esencijama.

Neka sila prirode bude s vama i u vama!

 

 

 

4 Comments

  1. Slava cvetnim esencijama.
    U potpisu, onakojaseprolepšalakadasezahvaljućinjimanaspavala.

  2. Ima dosta, je l da, od kad koristim kapi. Pomaka ima, veeeelikih, posebno glede spavanja. I savladavanje straha je lakše, volja mi je velika, ali je realizacija za neke stvari ne prati. Mislim da kapi koje koristim imaju upliva i na sve ovo pomenuto u tekstu.
    Hvala ti;)

    • Hvala na iskrenom komentaru. Kapi rade dubinski, i polako – ljušte sloj po sloj. No, što se spavanja tiče, one brzo odrade stvar, a tada već dosta drugi stvari bude razrešeno – jer san je kriška zdravlja, da ne kažem pola 🙂

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d bloggers like this: