KAKO DA OPROSTITE SEBI I DRUGIMA U SEDAM KORAKA

Pišući tekst o tome šta našim životima daje smisao znala sam da ta priča neće biti kompletna bez priče o praštanju. Poslednjih meseci pitanje praštanja se provlači kroz razgovore sa prijateljima. Da li je u pitanju onaj trenutak kad se presabiramo i vidimo da smo mnogo toga mogli a nismo, da smo mnogo toga uradili a nije trebalo, da ovako više ne možemo a da ne znamo kako dalje. Šta god da je u pitanju, ako želimo mirne duše i čista srca dalje – treba da oprostimo.

prastanje

intentblog.com

Negativne misli i fizičko telo

Negativne misli truju dušu i telo. U negativnom stanju duha razvijamo netrpeljivost prema drugim ljudima, a mi postajemo ozlojeđeni i kivni. Dugotrajno negativno mentalno stanje vremenom prelazi na telo, razvijajući određene bolesti.

U tradicionalnoj medicini ovaj proces je odavno poznat i ozbiljni praktičari tradicionalnih metoda lečiće misli – koje su uzrok, a time će otvoriti put i za fizičko izlečenje.

Ovaj proces možda neće biti moguć ukoliko je fizičko telo već jako obolelo, ali je rad na mentalnom planu čak i tada bitan – da čovek prilikom odlaska sa ovog sveta ode miran i pomiren sa sobom i onima koje napušta. Proces opraštanja je dobro odraditi i paralelno sa konvencionalnim lečenjem.

Šta je ključno za pročišćenje misli

Ključna stvar je praštanje. Zvuči jednostavno, ali u razgovoru sa prijateljima i klijentima ipak se nameće pitanje – kako da oprostim? Kako da oprostim uvredu, napuštanje, izdaju, laž, prevaru?

Pitanje koje tada postavim, ako mislim da je druga strana spremna, jeste – da li bi to pitanje bilo tačnije kada bi glasilo kako da otpustim prevaru, uvredu, napuštanje, izdaju, laž? Kako da nastavim da živim bez osećanja ozlojeđenosti, mržnje, ogorčenosti?

Umem li ja da budem ponovo prazna posuda spremna da u sebe primi nova, čista, osnažujuća, ozdravljujuća osećanja? Da li sam spreman/spremna da preuzmem glavnu ulogu u svom životu? Ako je odgovor pozitivan, osoba je spremna za praštanje. 

Cvetne esencije i praštanje

Tragajući za cvetnim esencijama koje bi, pored Bahovih esencija, bile korisne za proces opraštanja i isceljenja, naiđoh na jedan izuzetno zanimljiv i koristan tekst o Gregu Andersonu i njegovom isceljenju od teške bolesti nakon opraštanja. 

Opraštanje nas oslobađa tereta koji nas drži vezane za prošlost. Energija koju smo do tada  trošili na gajenje negativnh osećanja odjednom se oslobađa i može da bude preusmerena na pozitivne stvari.

Negativne misli, ogorčenost stvaraju blokade i na tim mestima se stvaraju procesi koji vremenom dovode do izmenjenog stanja a potom i do bolesti. Čovek dugo može da živi sa ovim balastom, dugo vremena može da funkcioniše sa blokadama, ali što stanje duže traje to je teže doći do uzroka i početi proces opraštanja. No, kad god se osvestimo i rešimo da se menjamo mi smo na dobrom putu. 

Zašto da oprostim

Kad opraštamo drugima, mi u stvari opraštamo sebi. Svaki raščišćen odnos sa nekim iz naše prošlosti, prazni našu čašu žuči. Svaki korak u ovom procesu nas približava sebi samima, mi spoznajemo svoje vrednosti i počinjemo iskreno da volimo sebe.

Svi oni kojima ne možemo da oprostimo jesu u stvari odraz nas samih, kriveći druge mi krivimo sebe, osećajući negativnost prema drugome mi smo ogorčeni i razočarani u sebe same. Kad postanemo svesni ovoga jasno nam je zašto treba da oprostimo. 

Da li je „oprosti mi“ dovoljno

Kada bi ove dve reči bile same po sebi isceljujuće sve bi bilo mnogo jednostavnije. No, opraštanje je proces – nekom oprostimo u trenutku, a u nekim drugim situacijama taj proces traje duži period. Što nam opraštanje određenoj osobi teže ide to smo sigurniji da smo mi baš za to osećanje posebno vezani.  U stvari moramo da naučimo da živimo ne koristeći određene situacije kao izgovore za svoje neuspehe ili kao opravdanje zašto nismo spremni da se menjamo. 

Kako proći kroz proces opraštanja

Kad sam pročitala ispovest Grega Andersona i način na koji je on praštao, a o čemu možete čitati u gore navedenom tekstu, složile su mi se kockice i stvorila sam lični način za opraštanje, koristeći njegov model kao osnovu. Korak po korak:

 1. Odvojite dan za opraštanje jednoj osobi. Čak i ako brzo prođete kroz proces, nemojte preterivati. Pustite da se osećanje praštanja i razvezivanja usadi u um i dušu. 

 2. Ponavljajte:“ ________________ opraštam ti za sve što si uradio/uradila i sve što si mogao a nisi uradio/uradila. Molim te da i ti meni oprostiš sve što sam uradil/uradila i sve što nisam a mogao sam/mogla sam.“

 3. Prođite kroz sve situacije kroz koje ste prolazili s osobom kojoj opraštate. Pustite neka se „film“ zavrti. Pred vama će izroniti sve lepe kao i bolne situacije koje vas vezuju. Videćete sve dobro što je ta osoba uradila za vas. Pokušajte u mislima da joj se zahvalite na tome. 

 4. Videćete i trenutke u kojima vas je ta osoba povredila. Pokušajte da razumete zašto je osoba to uradila i oprostite joj. Razmislite, da li su i te povrede na neki način donele nešto dobro, neku promenu? Razmislite zašto je osoba tako postupila.

 5. Onda zamolite tu osobu da i ona vama oprosti za sve što ste joj uradili i za sve ono što niste a mogli ste. Ne razmišljajte mnogo šta bi bilo da je bilo jer to je prošlost.Vi samo želite da oprostite i da zatražite oproštaj i da se oslobodite ozlojeđenosti.

 6. Kako ćete znati da se proces desio? Postoji velika verovatnoća da se rasplačete, ili da vas neka uspomena navede na smeh. Čitav vaš zajednički život će vam proći kroz glavu. Složiće vam se kockice i postaćete svesni zašto ste se tako osećali i šta je ta osoba u vašem životu značila. Osetićete neverovatno olakšanje. 

 7. Šta ako ne osetim ništa? Kao što je i sam Anderson naveo, moguće je da nekom nećete moći oprostiti na ovaj način jer su osećanja isuviše jaka i ogorčenje isuviše izraženo. Tada bi bilo dobro da smognete snage i odete do te osobe i popričate s njom i zamolite je za oproštaj i kažete joj da vi njoj sve opraštate. Ako osoba nije među živima možete otići na grob ili uzeti fotografiju da vam budu neka vrsta medijuma. Ako je osoba isuviše daleko napišite joj pismo ili joj telefonirajte.

Ovo nije jedini, niti najbolji način za praštanje, ali je meni pomogao da započnem proces praštanja i čišćenja uma i duše. Kombinujući razna iskustva, a potaknuta navedenim člankom, stvorila sam svoj lični sistem koji radi i donosi rezultate.

Cvetne esencije za praštanje

Ne bih vam ovde navela ni jednu konkretnu cvetnu esenciju mada su one sjajni pomagači na putu praštanja. Pomažu nam da budemo otvoreni za ovaj proces, da nas „poguraju“, ohrabre, da se fokusiramo, da nađemo prave reči, da prihvatimo oproštaj.

Pomažu nam da se očistimo od gorčine, besa, nemoći… Pomažu nam da se osnažimo i da prihvatimo nove sebe, spremne da stare obrasce i osećanja zamenimo novim – ljubavlju, milošću, radošću, verom u sebe i druge. Pomoći će nam i da se u budućnosti zaštitimo od loših misli, ali sve ovo je deo procesa koji treba da prođete sa svojim praktičarem cvetnih esencija.

Awakening People

Awakening People

I na kraju – zašto treba da praštamo?

Jednostavno – zato što praštajući drugima i tražeći oproštaj od njih mi u stvari opraštamo sebi. Na taj način čistimo negativne obrasce u sebi, oslobađamo se vezanosti za prošle događaje i spremni smo da živimo u sadašnjem trenutku. Na taj način isceljujemo i svoje fizičko telo jer sada naša energija slobodno teče kroz nas i dovodi nas u sklad. 

Čin opraštanja je bitan čak i ako osoba više ne može fizički da se isceli jer će u miru da ode i ostaviće sve sa kojima je dolazila u kontakt u istom tom stanju – smirenosti i stabilnosti.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan ili mislite da bi nekom mogao da pomogne, slobodno da podelite! 

 

 

 

 

 

8 Comments

 1. Opraštam, mnogima više puta. „Povratnike“, pojedine, blagosiljam ljubavlju i puštam ih da odu iz mog života, što doslovce znači, više ih ne puštam u svoj život. Obavili su svoju misiju. Ni ja ne ulazim u njihov život. Premda, ko zna, budućnost ume da iznedri iznenađenja i da nam se možda putevi ponovo ukrste. Kad bi došlo do tog, odnos bismo gradili iz početka. Bar tako ja gledam na to. Što je bilo, prošlo je. Znači, temelj eventualnog novog zajedništva bi bio potpuno drugačiji, nov i bez ijedne primese, sećanja na staro. Odličan tekst 🙂

  • Praštanje jeste razvezivanje nezdravih odnosa među ljudima. Da li će ponovo ući u interakciju ili ne, zavisi da li će ona biti na zdravim temeljima. Mi opraštamo prvenstveno sebe radi, ali time dotičemo i drugu stranu.

 2. Proces koji si opisala jeste istinit i delotvoran, ali šta ako ne možeš da oprostiš, recimo, svom narodu? Često sam imala utisak, a imam ga i sada povremeno da i kolektiv, mada sačinjen od pojedinca snosi odgovornost za činjenja a pogotovo nečinjenja. I vidim da ne opraštam narodu kome pripadam mnogo toga, a pogotovo malodušnost i bahatost, mentalno da ali iz srca ne. Kako bi u tom slučaju definisala postupak?

  • Vidiš, dobro pitanje, a nisam razmišljala o tome. Ali, iskreno, ne gajim ogorčenost prema narodu – možda zato što mislim da su svi narodi isti, tj. da živimo u uslovima u kojima žive Norvežani ili Holanđani, i da država sprovodi sve zakone kao kod njih i narod bi bio drugačiji, kao i da su oni na našem mestu sa ovakvim uređenjem… Ne znam. Možda bi tu trebalo razmisliti o nekim esencijama koje nam pomažu da oprostimo ili da se zaštitimo od kolektivnog?

 3. Kada vidim neke, koji su mi ili mojim bližnjima nanosili zlo, a oni se u međuvremenu od silnih, oholih, drskih, jakih ljudi, pretvorili u smežurane jadnike vredne žaljenja, dođe mi da im s eizvinim zato što smo im se nažli nekada na putu ili u vidokrugu i što nisu mogli da nas zaobiđu a da se ne saplete o nas. Jadni su oni kojima treba praštati zato im praštajmo, jer da nisu jadni ne bi ni imali potrebe da čine drugima zlo.
  Hvala ti za ovaj tekst.

  • Tačno. Treba da praštamo, ali praštanje i nama pomaže da budemo očišćeni od ozlojeđenosti i da nam misli bude lepe i jasne. Kad gajimo bilo kakak loš osećaj prema nekome mi u stvari trujemo sebe, a on za to i ne zna. Zato i opraštamo da bismo se oslobodili i da, kako se kaže, ne bismo gubili vreme na ljude koji nam crpe energiju. Hvala tebi!

 4. Sjajan tekst…Prije skoro godinu dana bila sam na radionici koja se na sličan način bavila praštanjem i ojačavanjem nas samih, ali kroz pokrete. Neke od ovih 7 stvari koje ste nabrojali su bile korištene 🙂

  • Hvala vam! Bilo bi mi jako zanimljivo da čujem kako izgleda taj metod. Imate li možda neki tekst o tome? Da li ste uspeli da oslobodite energiju blokiranu pre praštanja? Volela bih da čujem malo više o vašem iskustvu!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d bloggers like this: