KAKO PREŽIVETI NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE UZ POMOĆ BAHOVIH KAPI

Prvi tekst posvećen novogodišnjim praznicima dolazi nam iz pera naša stalne saradnice Aleksandra Arsenijević. 

Nova godina vam je kao iz one bajke: ko uzme (slavi), kajaće se, ko ne slavi – opet će se kajati! Koliko ljudi, toliko i ideja zašto i kako (ne) treba slaviti ovaj praznik. Evo nekih izjava stvarnih ljudi o Novoj godini:

-Ja se radujem Novoj godini, kitim jelku i spremam paketiće, deca su mi mala pa svi čekamo Deda Mraza, posle ponoći na spavanje.

-Ja taj praznik ne priznajem, to je izmišljotina zapada, ja slavim po starom kalendaru, našu, srpsku.

-Obožavam da idem u šoping, tada nađem super stvarčice na rasprodaji.

-Mrzim gužve i one pijance, zatvorim se u kuću i ne izlazim tri dana.

-Svake godine se dobro provedem na trgu uz trubače i vatromet.

-Meni majka napravi vanglu ruske salate i ja to jedem četiri dana… samo to, pa onda opet tek za sledeću Novu godinu.

-Ne podnosim one petarde, treba ih zabraniti, svake godine mi traumiraju kuče.

-Mislim da će mi Deda Mraz doneti novi telefon a volim da idem na Trg jer je besplatno klizanje.

-Svake  godine nakupujem piće sa ekipom  i ne stajemo dok ga ima… niko se ne provodi kao mi, po tome smo poznati u kraju.

-Sredinom decembra otputujem kod sina u Kanadu, biram pažljivo poklone unucima, ponesem ajvar i kore za pitu…ne mogu da dočekam da ih vidim.

-Meni je to dan kao i svaki drugi, radim po smenama.

-Spojim skijanje, Novu godinu i dečji raspust. Posebno volim sneg na planini, zakupimo vikendicu sa prijateljima, odmorimo se i provedemo daleko od gradske gužve.

soroyalty.tumblr.com

soroyalty.tumblr.com

Slavili ili ne slavili, priznavali ili ne, gužva, pometnja i promena datuma utiče na sve. Bahove kapi su odlična podrška u prazničnim danima, a evo i u kojim situacijama:

Scleranthus:

-Ne znam šta da kupim i obučem. Da li da sašijem novu haljinu ili kombinujem stari sako i pantalone?
-Nikako ne možemo da se odlučimo da li da uplatimo neki aranžman  ili da idemo kod prijatelja. Sviđa nam se i jedno i drugo…
-Da li da pravim sama kolače za praznik ili da naručim gotove? Domaći su ukusniji ali nemam baš mnogo vremena.
Scleranthus je vrlo korisna esencija u svim situacijama kada ne možete da se odlučite između dve ili više opcija.

Red Chestnut:

Malo brinem za ćerku. Prvi put ide sama na žurku, dobro je dete, ali se plašim da joj se nešto loše ne desi, da je ne nagovore da popije ili još nešto gore.

– Idemo na skijanje, ostavljamo psa drugarici da ga pazi. Ona je veoma pažljiva i on voli da se igra sa njom ali ne znam kako će se snaći njih dvoje zajedno tih nedelju dana…

-Sin mi sa društvom ide na trg, plašim se petardi i pucanja a najavljuju i baš niske temperature. Ni za živu glavu se ne bi obukao toplo i stavio kapu na glavu.
Kada smo zabrinuti ili uplašeni za one koje volimo, dobro je uzeti Red Chestnut. U situaciji kada je strah intezivan (ne javlja se na telefon…ko zna šta joj se desilo), Red Chestnut treba uzeti kao urgentnu dozu, na svakih par minuta, nekoliko puta za redom.

Hornbeam:

-Znam da bi trebalo da se pokrenem i pođem u nabavku za praznike, spisak postaje sve duži i duži….on gleda mene, ja gledam njega ali se ne pomeram. Tako je svake godine, teško mi je da počnem, a posle već nekako ide.

-Čeka me kićenje jelke, spremanje kolača, treba pozvati ljude, spremiti odeću… a ja ne znam odakle da počnem, pa i ne počinjem, umorna sam od same ideje šta sve treba da se uradi.

Hornbeam je esencija kada smo umorni a da nismo još ni počeli da nešto radimo, kada umor nije posledica stvarnog mentalnog ili fizičkog naprezanja već zamor pred onim što nas tek čeka.

Honeysuckle

Trebalo je da idemo na doček zajedno, dečko i ja, ali smo raskinuli pre mesec dana. Tužna sam i sentimentalna. Stalno gledam stare slike sa prethodnih proslava Nove Godine.

-Živim sama, kuća mi je nekako prazna, dok su tu bila deca, kitili smo jelku i sve je bilo veselo i bučno. Čujemo se Skajpom za Novu godinu. Ali to nije isto.

Za sve one koji tuguju za prošlim danima i ne nalaze radost i inspiraciju u sadašnjosti, dobro je da uzmu Honeysuckle da uspomene ostanu tamo gde im je i mesto, u prošlosti, a ne da budu senke u sadašnjosti.

Olive

Maslina se daje u svim situacijama mentalne ili fizičke iscrpljenosti nakon stvarnih mentalnih i fizičkih naprezanja i rada. Korisna nakon dugog putovanja i  nespavanja, iscrpljenosti i slomljenosti nakon provoda, iscrpljenosti nakon preterane fizičke aktivnosti na skijanju, sankanju i slično.  Pomaže da se organizam brže oporavi i vrati u normalu.

Oak

-Ne mogu više da izdržim sve ovo, čini mi se da ću se raspasti od obaveza.
-Čini mi se da ću se srušiti i kolabirati, ne znam ni sam kako ću izaći na kraj sa svim obavezama na poslu pred kraj godine i u kući.

Oak je esencija koja nam pomaže da izdržimo teret obaveza koje nas pritiskaju sa svih strana, da ne puknemo pod njihovim teretom kada ne možemo da ih izbegnemo ili odložimo, kao što je slučaj sa Novom godinom.

Crab Apple

Ako se nakon provoda zgadite nad prizorom svog dnevnog boravka sa opušcima u tacni uz ostatke torte, plus prosutim vinom i čudnim mrljama na tepihu, uzmite Crab Apple. Ako se osećate prljavo ili otrovano, takođe uzmite ovu esenciju jer je njeno osnovno dejstvo pročišćavajuće. Iz tog razloga je i komponenta Rescue Cream.

Rescue Cream

Reskju krem je korisno imati uz sebe u slučaju ogrebotina, udaraca ili podliva.

I na kraju…

Rescue Remedy

Ako nemate priliku da vam Bahov praktičar napravi bočicu sa esencijama koje su vam potrebne baš u tom trenutku, ono što je svakako dobro imati uz sebe je Urgentna formula ili Reskju Remedi koja pokriva sva urgentna stanja šoka, panike , nervoze, strahove, padanje u nesvest i  sl. stanja kada je potrebno brzo I efikasno delovati.

Pored ovih esencija, svaka druga esencija može doći u obzir kao pomoć u prazničnim  danima i noćima. Esencije nam mogu pomoći da raščistimo i pojasnimo sami sebi šta zapravo očekujemo od praznika. Kada definišemo šta je to što nas raduje a šta ono što redovno kvari naš doživljaj praznika, onda je mnogo lakše I otkloniti smetnje na putu onoga što se zove AUTENTIČNOST. Kada smo autentični i pratimo svoju pravu prirodu, onda će i očekivanja od praznika biti sasvim drugačija i neće biti kombinacija opštih mesta, zadatih očekivanja i marketinških zavrzlama.

Ako mislite da bi i vama cvetne esencije mogle pomoći da u boljem raspoloženju dočekate praznike, javite se svom praktičaru cvetnih esencija. 🙂 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d bloggers like this: