NOVOGODIŠNJA ODLUKA – ZBOGOM RUTINO, ZDRAVO IZAZOVI

VREME JE DA VAM I CVETA POŽELI SREĆNU NOVU GODINU. U PROŠLOM POSTU NAM JE ALEKSANDRA SAVETOVALA KAKO DA S BAHOVIM ESENCIJAMA PREŽIVIMO NOVU GODINU.

DANAS VAM POKLANJAMO JOŠ JEDAN PRAZNIČNI TEKST KOJI ĆE VAM BITI OD KORISTI I ZA NOVU GODINU, ALI I ZA TRENUTKE NAKON PRAZNIKA. TEKST ZA SVE VAS KOJI SE SPREMATE DA ISKORAČITE IZ RUTINE, DA NEŠTO PROMENITE, DA BUDETE NAJLEPŠA PROMENA NA SVETU – ONA LIČNA. 

Kažu da ponekad treba odustati od rutine, te  smo i nas dve rešile da ovaj tekst bude malo drugačiji.

Znamo da bi s vremena na vreme trebalo promeniti raspored stvari u stanu, pregledati svoje police s knjigama i od nekih se oprostiti. Pokloniti ih lokalnoj biblioteci, ustanovama za decu, svratištima. Pretresti svoje ormane s garderobom i sve ono što smo prerasli, što više ne nosimo, što smo godinama vukli – zbog šta ako… isto tako nekom pokloniti.

Provetravanje i oslobađanje od rutine

Isto kao što pretresamo ormane, police, fioke, podrume, s vremena na vreme bi trebalo da protresemo i sebe i svoje misli. Da vidimo gde smo zapeli i šta to treba da otpustimo da bi nešto novo, drugačije, bolje ušlo u naš život.

I, tako smo došle na ideju da iz velike bašte cvetnih esencija koje se mere stotinama, izaberemo buket od nekoliko esencija koje bi vam mogle pomoći na putu ličnog provetravanja. Esencije korisne za sve one koji ne vole praznike, iz nekih svojih ličnih razloga, a ti isti razlozi su postali njihova rutina koju treba menjati.

Cvetni vodič

Želimo da vam poklonimo kratak cvetni vodič za svakodnevne situacije. Mi smo ih stavile u kontekst novogodišnjih praznika, priprema, ali to je u stvari vodič kroz mnoge naše dileme, razloge za nezadovoljstvo, za izbegavanje, za beg u sigurnost rutine.

Svaka od navedenih esencija najbolje deluje u sadejstvu sa još nekoliko drugih koje ih podržavaju i pojačavaju im dejstvo, ali to je već priča koju će svako od vas ispričati sa svojim ličnim praktičarem cvetnih esencija.

Nova godina je pred vratima

Mnoge stvari možemo da odložimo, ali novu godinu nikako. Možemo da se pravimo da nas ne interesuje, da ne volimo praznike, da otputujemo na najzabačenije mesto na kugli zemaljskoj ali kad se vratimo u realnost – nova godina će svakako biti tu.  Nasmejana, s punom korpom mogućnosti i novotarija, a na nama je da odlučimo u kakvom ćemo je raspoloženju dočekati i sve njene darove prihvatiti.

Nije mi ni do čega

Preumorni ste, nije vam ni do čega? Samo vam treba mir i tišina i da se zavučete u krevet? A da možda na vreme počnete da spuštate lopticu? Posao neće pobeći, a malo predaha i opuštanja nikom još nije naškodilo. Esencija Olive – dobar izbor  za sve vas preumorne, iscrpljene, malaksale. Nekom bi dobrodošao i Gorocvet da ugreje i ojača dušu. Radoholičari, vama toplo preporučujemo i esenciju Zinnia – da unese radosti i opuštenosti u svakodnevnu rutinu.

Sad kad smo relaksirani, više nam ni  ideja o proslavi i ne deluje tako daleka. No, kad smo se odmakli od posla i malo se suočili sa sobom samima – neki će pod lupu staviti svoju lepotu. Hoću li se nekom dopasti, zapitaće se? Neki su isuviše kritičan prema sebi. Savršenstva nema, ali postoji esencija koja nam može pomoći da slika koju imamo o sebi bude pozitivna. Pretty face je dobar izbor za ovakve situacije. Možda i Magnolia za one koji nisu sigurni u sebe.

Sad smo na pola puta do dobrog provoda. Ukrasili smo dom, uneli jelku, smislili poklone za ukućane i prijatelje. Sitnice. Znak pažnje, a i lepo izgleda pod jelkom. Znak da nam neko znači i da mu s radošću dajemo.

Sledeće pitanja koja će nas verovatno zagolicati jesu – a šta obučem, gde da dočekam Novu godinu i sa kim? Ako ste i vi od onih kolebljivih, koji uveče imaju jedno rešenje, ali do jutra se pet puta predomisle ove dve esencije vam mogu biti korisne.

Sclerantus za one koji su stalno u dilemi, ali ne traže tuđu pomoć. Za one koji stalno vuku druge za rukav ne bi li im neko razrešio dilemu tu je Cerato.

Stigao je i taj svečani dan

I, stigosmo do novogodišnje noći. Lepi ste, sređeni, u pravom društvu i na pravom mestu. Dobra muzika, vi opušteno igrate čitave noći, pevate, srećete mnoga draga lica koja možda i čitave godine niste videli. Sa svakim razmenite nekoliko reči, čujete neki trač, nešto vas obraduje, nešto malo i rastuži, ali sve to nekako potisne dobra atmosfera te večeri.

I onda u neke rane jutarnje sate, društvo se raziđe, svako svojoj kući krene – i tek kad uđemo u kuću, izujemo cipele shvatimo da nas svaki mišić boli od igranja, a da su nam misli preplavljene utiscima.  Kombinaciju Dill, Dandelion, White chesnut je uvek dobro imati u kući ili na putu da nas opusti i da pomogne da nam se gomila informacija, kojih nam je puna glava, ne vrte u krug.

Dani posle praznika

Kad praznici prođu, i sve se stiša, možemo ponovo da se vratimo poslu i svakodnevnim obavezama. Ako ste u nakon svega rešili da napustite rutinu, trebaće nešto da vam ulije veru u sebe i da vas podrži na putu promene. I za takve situacije dobro rešenje su cvetne esencije. Kad krećete u nešto novo, kad vam treba podrška tu je Walnut. On će biti vaš pratilac na putu promene. Ako ste spremni za promenu a ne znate na koju biste stranu, u kom pravcu da usmerite svoj život tu je Wild Oat.

Nadamo se da ćete u ovom kratkom vodiču pronaći nešto korisno i za sebe i da ćete spremniji i rasterećeniji dočekati praznike.

Za kraj ili novi početak

Mi vam u ovom dvanaestom broju želimo da se s mnogo ljubavi pozdravite sa 2016. i da raširenih ruku dočekate novu, 2017. godinu, promene, sve izazove i prilike koje ona donosi sa sobom.

Želimo vam srećne praznike, mnogo ljubavi, osmeha, zdravlja! Želimo vam srećnu čitavu 2017. godinu, i u prazničnom duhu dva čitaoca nagrađujemo novogodišnjom kombinacijom vezanom za tekst. Napišite šta je vaša želja a mi ćemo vam je ispuniti.

Sve najbolje žele vam  Merima i Marija

 

2 Comments

  1. Biljana Kotur says:

    Srećne bile u novoj godini. Lep i mirisan post..

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d bloggers like this: